Boost dit efterårs-velbefindende

efterår

Boost dit efterårs-velbefindende

Med efterårets kommen skifter vi til en periode på året, hvor vi har mere brug for ro og selvforkælelse end vi havde i sommerperioden, som ofte var fuld energi, aktiviteter og gøremål.

Om efteråret bliver de lyse timer færre og det bliver koldere og mere fugtigt i vejret.

Det er nemmere at blive forkølet eller føle sig træt.

Har du en stabil yogapraksis kan det være, at du er begyndt at mærke, forandringer i din krop, du føler dig måske mere stiv eller kan mærke områder i din krop, hvor dine energier er stagneret.

Vi kan dog gøre mange ting, for at tage så god hånd om os selv, at vi trods den lidt mørkere periode, føler os sunde og i balance.

Sådan passer du godt på dig selv i efteråret

1. Tilpas din yogapraksis efter din krop.

Når du tilrettelægger din yogapraksis, så forbered dig godt, så du får lavet en praksis der passer dig.

Du kan med fordel tilrettelægge en praksis, hvor du har øget fokus på at arbejde med at frigøre dine led og energier. Lad der gerne være nogle varmende stillinger eller lav solhilsner, så du får varmet musklerne godt igennem.

Prøv også, at få sneget nogle restorative stillinger ind i din praksis, så du får slappet helt af.

Skøn afspænding efter hjerteåbnende yoga. ønt

2. Giv dig selv selvmassage

Lad selv-massage (Abhyanga) være din nye skønne vane. Abhyanga er en massageteknik hentet fra Ayurveda og du kan med fordel udføre massagen hver dag inden dit bad. Med blide strøg arbejder du skøn varm olie (gerne sesamolie) ind i kroppen, lad der være lidt ekstra fokus på leddene og lade gerne olie sidde og nære din krop 20-30 minutter, inden du skylder den af. Selvmassage er en fantastisk måde du kan sørge for, at du hver dag får taget dig godt af dig selv, inden du skal ud og tage dig af alle andre. Du kan læse her, hvordan du trin for trin udfører selv-massagen Abhyanga og læse mere om, hvad Abhyanga er her

Lad selv-massage være en del af din dagligdag

3. Prayanama

Nadi Shodana eller Vekselåndedrættet som det hedder på dansk er rigtig god teknik til at balancere højre og venstre hjerne halvdel og til at skabe balance i energierne i kroppen. Derudover er teknikken rigtig god til at berolige dit nervesystem.

Beslut dig for, at lave øvelsen 10 minutter hver dag og din efterårssind vil elske dig. Du kan læse om, hvordan du udfører teknikken her 

Nadi Shodana Yogaoasen

4. Spis varm nærende mad

Det er tid til, at lave gryderetter, supper o.lign igen. Din efterårskost skal være varm og nærende, så din fordøjelse har så nemt som overhovedet muligt ved at fordøje din mad. Indiske gryderetter indeholder ofte et væld af sunde krydderier der varmer og plejer din krop og kan virkelig anbefales. God appetit.

5. Næseskyld

Måske synes du, at næseskyld er lidt specielt, men du kan rent faktisk med fordel skylle næsen hver dag, som forebyggende til forkølelser. Jeg lover dig, at når du først har vænnet dig til det, er det faktisk ikke særlig slemt. Køb en af de plastickander (Neti), hvor du får en røreske med, så du præcist kan opmåle mængden af salt. Skyld næsen hver dag

Glæd dig til et efterår med nye vaner der booster dit efterårsvelbefindende.

 

Læs om:

Hvordan du udfører Nadi Shodana – Vekselåndedrættet

Hvad Abhyanga er

Hvordan du udfører Abhyanga