Surya Namaskar – Solhilsner
Surya Namaskar – solhilsner
Du har helt sikkert mødt solhilsnerne i forbindelse med opvarmning af din krop, når du har deltaget på yogaklasser. Men vidste du, at en solhilsen er en hel praksis i sig selv? Der findes flere forskellige solhilsner og du vil højst sandsynligt have mødt både den klassiske Solhilsen, Solhilsen A og Solhilsen B.
Uanset om du udfører den ene eller den anden solhilsen vil du opleve dens mange gavnlige effekter på både krop, sind og åndedræt. Den flydende, rytmiske udførelse af de enkelte stillinger i solhilsnerne varmer og smidiggør vores muskler og led, vækker vores kroppe, fokuserer vores sind, og lærer os at trække vejret fuldt i hver en celle af vores krop. Via en solhilsen bevæger vi os dynamisk gennem en sekvens af stillinger der i deres samspil har en revitaliserende effekt på os. Man kan se på en solhilsen som en kropslig og mental udrensning.
En solhilsen bringer vitalitet, styrke og godt helbred til vores kroppe og sol i vores sjæl.
Traditionelt bliver en solhilsen lavet om morgnen med ansigtet mod øst, for at hylde den opstigende sol. I Astanga serien laver man 5 solhilsen A og 5 solhilsen B 6 dage om ugen inden man arbejder sig videre gennem resten af ens yogapraksis. I Astangaserien sætter solhilsnerne rytmen og og hjælper os til at forfine resten af seriens øvelser.
Der er lidt forskellige holdninger til, hvor gammel den rytmiske udførelse af bevægelerne i en solhilsen er. Nogle mener, at solhilsnen kan dateres 2500 år tilbage (tilbage til Vedaerne) eller måske endnu ældre. Andre mener, at den blot er 100-200 år gammel. Solhilsnen menes, at være kommet til vesten ca. i 1920′erne.
Surya Namaskar – solhilsner
Solhilsen A består af en række stillinger som du udfører i et flow, kædet sammen af dit åndedræt.
1. Samasthiti- Stående forrest på måtten
2. Tadasana – ståede, med armene ned langs siden
3. Urdhva Hastasana – løft armene op over hovedet på en indånding, saml evt. hænderne og kig op
4. Uttanasana – dyk langsomt ned over dine strakte (eller bøjede ben) på en udånding
5. Ardha Uttanasana – løft brystkassen, stræk armene (sæt evt. hænderne på skinnebenet i stedet for gulvet, hvis du er stram på bagsiden af benet) på en indånding
6. Phalaksana (planke)- træd tilbage til planke og sænk dig helt eller halvt med gulvet (Chaturanga Dandasana) på en udånding.
7. Urdhva Mukha Svanasana – åben forsiden af din krop i eller lav kobra som modifikation på en indånding.
8. Ardho Mukha Svanasana – Kom på en udåndning tilbage til hundhovedned, bliv her i 5 vejrtrækninger.
9. Ardha Uttanasana – træd frem til dine hænder og løft brystkassen på indånding.
10. Uttanasana – fold ned over dine strakte eller bøjede ben på udånding.
11. Urdhva Hastasana – kom til stående, mens du løfter armene op over hovedet på din indånding.
12. Samasthiti – Tilbage til udgangsstillingen på din udånding.
God fornøjelse, Mie
P.S. Vidste du, at ifølge den yogiske tradition skal alle yogier udføre 108 solhilsner mindst en gang årligt.